Eigenwaarde verhogen en weer gelukkig in het leven staan

 

eigenwaarde vergroten 4Wist je dat je door je eigenwaarde te verhogen stress kunt verminderen? Door een goede eigenwaarde zit je namelijk veel beter in je vel en voorkom je daarmee stress gerelateerde klachten.

Maar wat is nou eigenlijk precies eigenwaarde? Om dit uit te zoeken moet je jezelf deze vraag stellen: “hoeveel ben ik nou eigenlijk waard?”

Het antwoord op deze vraag is dus de waarde die jij aan jezelf geeft. Dit kan je bijvoorbeeld doen door jezelf een cijfer tussen de een en honderd te geven.

In deze blog ga ik je het een en ander uitleggen over eigenwaarde en hoe je je eigenwaarde kan verhogen. Ga lekker zitten en lees met me mee.

 

Je kan je eigenwaarde verhogen

 

Net zoals andere dingen in het leven die van waarde zijn kan de waarde van iets veranderen, zo kan jouw eigenwaarde ook van waarde veranderen door uiteenlopende factoren en/of gebeurtenissen.

Ook al heb je ups en downs, dat mag geen reden zijn om niet je eigenwaarde te verhogen. Er zijn manieren waarop je het gevoel van eigenwaarde elke dag kunt verhogen, en op ieder gewenst moment.

Wat je doet en hoe je bent, heeft namelijk impact op iedereen in je directe en indirecte omgeving.

Niet iedereen vindt van zichzelf dat hij of zij waarde heeft, maar of je het nou gelooft of niet: we hebben allemaal onze waarde.

Deze waarde is afkomstig van ons bestaan, evenals onze eigen vaardigheden, talenten, ideeën en sterke punten dat zijn. Als we denken over waarde in termen van financiële waarde, kunnen we een goed idee krijgen hoe we onze eigenwaarde kunnen verhogen.

Wil je de waarde van geld toe laten nemen? Dan moet je meer geld maken. Simpel. We maken meer geld door het nemen van specifieke acties in onze werkplaats of binnen onze bedrijven.

Klinkt logisch toch? Dat is het eigenlijk ook. Eigenwaarde werkt op precies dezelfde manier. Wij verhogen onze eigenwaarde door ons te focussen op de dingen die deel uitmaken van onze waarde.

 

 

Wat kan ik doen om mijn eigenwaarde te verhogen?

 

 

Er zijn een heleboel wegen die naar Rome leiden. De ene weg is misschien iets sneller dan de andere weg, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: ze leiden je allemaal naar Rome toe.

Er zijn een heleboel tips te vergaren op het internet die je precies uitleggen hoe jij je eigenwaarde met wat inzet kan verhogen. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet:

 

 

Eigenwaarde verhogenObserveer je zelfkritiek

 

 

Omdat je weinig eigenwaarde hebt, ben je waarschijnlijk ook niet zo aardig voor jezelf. Dit moet echt stoppen.

Want als je je eigenwaarde wil verhogen, dan moet je dit weten: je eigen gedachten, de gedachten die jij over jezelf hebt zijn mede bepalend voor je eigenwaarde.

 En het is logisch dat wanneer je steeds minderwaardig over jezelf denkt dat dat niet veel positiefs oplevert voor je. Daarom is het beter om anders te gaan denken over jezelf.

Je voelt je vaak minderwaardig omdat je niet zo aardig bent voor jezelf, en dingen denkt als:

 

 • Dat kan ik niet
 • Ze willen me liever niet in hun groepje hebben
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben een loser en iedereen kan dat zien
 • Ik ben niet knap genoeg om met die persoon te praten
 • Alles wat ik doe mislukt altijd
 • Ik heb alleen maar pech en ellende

 

Ik wordt er behoorlijk nerveus van

 

Wat een vervelende gedachten kunnen mensen over zichzelf hebben. En met deze gedachten is het moeilijk om je staande te houden lijkt me.

En toch zijn het dit soort gedachten die er voor zorgen datje eigenwaarde blijft steken op een heel laag niveau.

Deze gedachten zijn erg giftig en onwaar. Waarom zou je voor jezelf niet wat aardiger gaan worden? Het is namelijk veel beter om jezelf positief toe te spreken, en op die manier verhoog jij ook je eigenwaarde.

Gedachten die je eigenwaarde ondersteunen en je een veel beter gevoel over jezelf geven zijn veel aantrekkelijker. Denk daarom eens anders zoals bijvoorbeeld:

 

 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik weet dat ik waardevol ben als vriend
 • Als ik mijn best doe kan ik dit
 • Als iets mislukt kan ik ervan leren, en probeer ik het opnieuw
 • Ik verdien liefde, respect en compassie. Ook van mezelf
 • Ik ben best een leuk mens
 • Ook als ik faal ben ik nog steeds een goed mens

 

Voel je het verschil? Ik voel nu veel meer liefde en veel minder haat. Om denken kun je leren. Het is niet makkelijk om jezelf positief toe te spreken als je het al jaren anders doet, maar jij bent de sleutel om je eigenwaarde te verhogen.

 

 

Wat zijn de gevolgen van te weinig eigenwaarde?

 

 

Te weinig eigenwaarde heeft een behoorlijke negatieve invloed op je gedrag.

Als je jezelf niet waardeert zal je ook minder snel de neiging hebben om dingen te doen die erg goed kunnen zijn voor je.

Gevolgen daarvan kunnen zijn dat je jezelf minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, dat je jezelf niet goed onderhoudt en jezelf niet respecteert.

Maar dat is niet eens het ergste. Het ergste is dat mensen die weinig eigenwaarde hebben vaak niet doen met hun even wat ze echt zouden willen doen. Ze beperken zichzelf.

Door je eigenwaarde te verhogen kan jij jouw leven inrichten zoals jij dat zelf wil. Je kan gehoor gaan geven aan je eigen wensen, voorkeuren en interesses.

Als je je eigenwaarde wil verhogen dan moet je tijd investeren in jezelf. En investeren doen wij mensen alleen als iets waardevol voor ons is.

Met weinig eigenwaarde worden we al snel een speelbal voor onze omgeving.

En zover mag je het niet laten komen vind ik. En als het al zover is dan zou ik graag willen dat je daar per direct mee stopt, en wat gaat doen om je eigenwaarde te verhogen.

Wil jij blijvend meer zelfvertrouwen? En wil je je zelfvertrouwen en eigenwaarde blijvend behouden?

Leave a Comment