Eigenwaarde vergroten en je beter gaan voelen!

Eigenwaarde vergroten en je beter gaan voelen? Eigenwaarde is een psychologische term die staat voor het respect dat iemand voor zichzelf heeft. Het kan daarom ook worden vertaald naar zelf waardering.

Dat is de waarde die jij aan jezelf geeft. Eigenwaarde hebben is een bepaald gevoel dat niet per se positief hoeft te zijn, want je kan namelijk ook een negatief gevoel van eigenwaarde hebben.

Als jij een negatieve eigenwaarde hebt, is het noodzakelijk om je eigenwaarde te vergroten. Want een persoon die een gezonde dosis eigenwaarde heeft, is namelijk een stuk gelukkiger met zichzelf en staat ook gewoon veel positiever in het leven.

Iemand die een gezonde dosis positieve eigenwaarde heeft is namelijk tevreden met wie hij of zij is. Daar tegenover staat een negatieve eigenwaarde: deze mensen zijn niet tevreden met wie ze zijn en hebben daardoor meestal een lage eigenwaarde.

 

De zelfverzekerheid van een persoon

 

Wist je dat de zelfverzekerdheid van een persoon bepalend is voor de mate van zelfwaardering? Het klinkt toch heel logisch als ik zeg dat wanneer iemand ontevreden is met zichzelf het zelfbeeld dan ook laag is?

Precies. Een onzeker persoon zal minder snel tevreden zijn met zichzelf zijn dan een zeker persoon dat is. Eigenwaarde kan daarom ook gezien worden als het zelfbeeld dat iemand van zichzelf heeft.

Wist je dat veel mensen hun eigenwaarde koppelen aan wat ze bereikt hebben in het leven, of juist wat ze nog niet bereikt hebben?

Alles gaat in dit geval dan om prestaties. Mensen met een lage eigenwaarde vinden zichzelf daardoor vaak niet goed zoals ze zijn.

Maar mensen met een lage eigenwaarde vergelijken zichzelf ook constant met anderen die het in hun ogen veel beter doen. Dit heeft natuurlijk een impact op het zelfvertrouwen van iemand.

Vaak krijgen deze mensen als advies mee om de negatieve gevoelens loste laten en zichzelf te accepteren zoals ze zijn.

 

Voordelen van eigenwaarde vergroten

 

Wanneer je een gezonde en positieve eigenwaarde hebt dan is het leven een stuk aangenamer.

Maar als niet iemand de voordelen voor je op een rijtje zet, is het misschien voor sommige mensen moeilijk te geloven dat eigenwaarde belangrijk is om te hebben. Daarom heb ik enkele voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Onzekerheid kan worden weggenomen door een positieve eigenwaarde te hebben
  • Ook kan een gezonde dosis eigenwaarde je jaloezie wegnemen
  • Een goede basis eigenwaarde neemt je verlegenheid weg
  • Als je eigenwaarde op level is, geeft het je de kracht om vaker “nee” te zeggen
  • Voldoende eigenwaarde geeft je weer grip op je eigen leven
  • Door voldoende eigenwaarde te ervaren maakt je dat sterker in het leven
  • Voldoende eigenwaarde geeft je een optimistisch gevoel

Zo zie je maar dat wanneer iemand de voordelen voor je heeft opgesomd, het leven met een gezonde dosis eigenwaarde veel prettiger is voor ons allemaal. Waarom zou je dan ook niet vandaag al beginnen om je eigenwaarde te vergroten?

 

Om je eigenwaarde vergroten en je beter gaan voelen, is de eerste stap jezelf leren accepteren

 

Eigenwaarde vergroten 2

Laat ik maar eerlijk zijn: het is moeilijk, ontzettend moeilijk om jezelf te accepteren en positief over jezelf te denken. Maar net als andere dingen in het leven die moeilijk zijn, is het niet onmogelijk om jezelf te leren accepteren en je eigenwaarde te vergroten.

Het gevoel dat we allemaal kennen en ons allemaal vaak dwarszit: “het is niet snel goed genoeg voor ons”. Maar waar komt dit negatieve gevoel toch vandaan? Want jij bent echt niet de enigste die hier last van ondervindt want dit gevoel dwarsboomt vele mensen namelijk.

Weet je, we zijn allemaal opgegroeid met het idee om bescheiden te leven.

Het vervelende gevolg hiervan is alleen, dat we daardoor voornamelijk letten op de dingen die niet goed, of niet goed genoeg zijn aan onszelf.

Stom toch? Maar wees niet gevreesd, ik ga je nu enkele handige tips geven die je eigenwaarde met enige inzet uiteindelijk kunnen vergroten.

 

Eigenwaarde vergroten? Wordt bewust van je persoonlijke krachten

 

Iedereen heeft positieve krachten, ook jij. Maar als jij niet weet waar jouw kwaliteiten en krachten liggen, dan is het een mooi moment om deze voor jezelf uit te zoeken en ook op te schrijven.

Door ze op te schrijven maak je jezelf er ook van bewust dat ook jij hele goede kwaliteiten hebt. Als jij dit moeilijk vindt, zou je een goede vriend of vriendin kunnen vragen om je hierbij te helpen.

Samen kunnen jullie dan uitzoeken waar jouw specialiteiten liggen. Misschien kun jij wel heel goed luisteren, of sta jij altijd klaar voor je vrienden en familie wanneer zij hulp nodig hebben. Kleine of grote kwaliteiten, schrijf ze allemaal op.

 

Kijk eens naar mensen met zelfvertrouwen

 

Kijk eens naar mensen die een goede dosis zelfvertrouwen hebben. Van deze mensen kun je namelijk een heleboel leren. Jezelf omringen met leuke mensen, die ook nog eens zelfvertrouwen hebben kan jou namelijk aansporen om hetzelfde te doen.

Deze mensen zijn vaak erg positief ingesteld en daar heb jij nou juist baat bij. Je zal zien dat positieve mensen van grote invloed kunnen zijn op je eigenwaarde. Sterker nog: deze mensen zullen je eigenwaarde met gemak vergroten.

 

Leer om optimistisch te zijn

 

Je mag heus wel sceptisch zijn, maar je zal er veel baat bij hebben om gewoon optimistisch te zijn. Als iets je niet lukt, maar je hebt er wel je uiterste best voor gedaan, dan is het prima.

Je kan namelijk niet veelmeer doen dan je best toch? Dus wanneer je optimistischer in het leven staat, dan zal hierdoor ook je eigenwaarde positief vergroten. Het is een kwestie van leren om denken, maar ik vertrouw erop dat jij dat kunt.

 

Blijvend meer zelfvertrouwen? 

 

Als je meer wil weten over hoe je blijvend meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgt is het een goed idee om aan de slag te gaan met het programma “blijvend meer zelfvertrouwen.

Hiermee leer je namelijk je eigenwaarde in simpele stappen te vergroten. Er is namelijk een bewezen manier om snel je zelfvertrouwen te vergroten door simpele stappen te volgen. De meeste mensen weten dit niet, maar het werkt heel goed. 

Ben jij benieuwd hoe dat werkt en wat je precies moet doen?

Leave a Comment