Wist je dat een laag eigenwaarde en faalangst vaak samen hand in hand gaan? Zodra je de angst voelt om fouten te maken dan heb je last van faalangst. De angst om te falen is typisch en kenmerkend voor mensen met een lage eigenwaarde.
Heb jij ook last van een lage eigenwaarde? Dan klinkt je dit vast niet onbekend in de oren toch? Extra je best doen om meer te presteren. Maar weet je waar je dan eigenlijk constant mee bezig bent? Feitelijk zeg je tegen jezelf “je mag er pas zijn als je presteert”.
Wat je daardoor dus ook feitelijk tegen jezelf zegt is “als ik niet voldoende presteer mag ik er niet zijn”. Dit is natuurlijk helemaal niet waar, maar door je lage eigenwaarde voel jij dit helaas wel zo.
Doordat jij je eigenwaarde laat afhangen van je prestaties, ben je bang om fouten te maken.
Als je wel een fout maakt, dan voelt dat voor jou dat je minder bent dan de buitenwereld. Dit gevoel belemmerd jou in je leerprocessen en in het vergroten van je zelfvertrouwen.
Risico’s uit de weg gaan
Omdat je eigenwaarde laag is, en je daardoor faalangst hebt, ga je risico`s maar liever uit de weg. Dit belemmerd jou alleen maar als je vernieuwend wil zijn in je leerprocessen.
Wist je dat je faalangst alleen maar erger wordt als je constant druk voelt om te presteren? Het is toch logisch als ik zeg dat dit resulteert in meer stress met alle gevolgen van dien?
Onderzoeken hebben uitgewezen dat je met deze manier van presteren, uiteindelijk alleen maar slechter gaat presteren.
Dus daarom is het zaak om aan je eigenwaarde te gaan werken, en je faalangst weer onder controle te krijgen. Want fouten maken is helemaal niet erg namelijk.
Alleen op deze manier ga je meer stappen maken naar meer eigenwaarde en meer zelfvertrouwen. Onlosmakelijk verbonden aan een lage eigenwaarde is dat je naast de drang om constant te moeten presteren ook last hebt van perfectionisme.
Het moet daardoor in jouw ogen waarschijnlijk volmaakt zijn, en dat is nou precies wat de druk op jouw schouders legt. Natuurlijk wil je je taken goed uitvoeren, maar de kunst is dat het niet doorslaat. De kans dat je dan namelijk fouten gaat maken is veel groter.
Stel daarom niet te hoge eisen aan jezelf, want het gevaar dreigt erin dat je eisen anders alleen maar groter en groter worden. Het vervelende daarvan is dat je waarschijnlijk nooit tevreden zult zijn over je uitgevoerde taken.
Wat is faalangst?
Faalangst is een vorm van angst die wij ervaren als we moeten gaan presteren. Faalangst kan daarom op verschillende gebieden voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld last van faalangst hebben op het werk, school en zelf in je gezinsleven.
Zo hebben namelijk veel mensen het idee dat zij verantwoordelijk zijn voor bepaalde dingen in het gezinsleven. Maar doorgaans ervaren wij mensen faalangst als we iets moeten presteren op het werk of school.
Denk maar eens aan een examen, toets of sollicitatiegesprek. Als je eigenwaarde erg laag ligt dan snap je dat dit met elkaar in verband staat.
Wanneer komt een verminderde eigenwaarde en faalangst voor?
Zoals ik hierboven heb beschreven, zijn faalangst, perfectionisme en eigenwaarde heel nauw aan elkaar verbonden. Maar faalangst komt vooral opzetten als je op een gebied moet gaan presteren.
Als je faalangst ervaart omdat je een perfectionist bent met een lage eigenwaarde, zal het gevoel van falen meestal beginnen enkel op de momenten dat je dus iets moet gaan presteren. Zo kan je bijvoorbeeld de symptomen van faalangst ervaren als je een examen aan het afleggen bent. Maar wist je dat als je hier niets aan doet, het alleen maar erger zal worden?
De kans bestaat namelijk heel goed dat je angst voor angst gaat ervaren. Tijdens bijvoorbeeld het leren krijg je dan plotseling ook te maken met de symptomen van faalangst. Dit komt omdat je angstig bent geworden voor wat gaat komen. Je hersenen gaan dan namelijk anticiperen om de angstige situatie heen.
Zo kan het na een tijdje zijn dat deze faalangst je leven gaat beheersen, omdat de angst om te falen steeds algemener wordt. Laat dit niet zover komen, en ga aan je eigenwaarde werken zodat je faalangst plaats kan gaan maken voor andere dingen in het leven.
Wij zijn de symptomen van faalangst?
Om de symptomen van faalangst te beschrijven kijken we naar twee periodes. Als eerste kijken we naar de periode dat we angst ervaren. Goed om te weten dat dit nog niet de definitieve angstaanval betreft. De symptomen van een angstperiode zijn de volgende:
- Piekergedrag
- Voortdurende bezorgdheid
- Rusteloosheid
- Opgewonden
- Prikkelbaar
- Vermoeidheid
- Spierspanningen
Dit is geen comfortabele staat om je in te bevinden. Want je hersenen zal je op deze manier overspannen, met als gevolg dat je je moe voelt. Ook zal in deze angstperiode je lichaam opspannen. Niet prettig dus. Daarom is het echt van belang om je eigenwaarde en faalangst aan te gaan pakken.
De symptomen van een angstaanval daarentegen verschillen een beetje van de symptomen die je tijdens een angstperiode ervaart. Je zal namelijk merken dat de angstgevoelens opstapelen en ergere symptomen voordoen zoals:
- Een gevoel van ademnood
- Hartkloppingen
- Angst en paniek
- Een beklemd gevoel op de borst
- Duizeligheid
- Zweten
- Een droge mond
- Tintelingen in handen en voeten
Dit is dus het gevolg van al de angst, die je hebt opgeslagen en al lang aanhoudt.
Tot slot
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaan een laag eigenwaarde en faalangst vaak hand in hand met elkaar. Daarom is het echt van belang om je eigenwaarde weer op te krikken tot een gezond niveau. Als je je eigenwaarde weer op een gezond level hebt gekregen, dan zul je zien dat de angst om te falen ook drastisch zal afnemen.
Het werkt dus niet om iets aan je faalangst te doen als je eigenwaarde wordt vergeten. Juist als je het andersom doet, dan kan het maar zo zijn dat je faalangst verdwijnt. Het leven s gewoon een stuk mooier als jij jezelf op waarde weet te schatten.