Eigenwaarde en de rol van je ouders? – Meer eigenwaarde door andere opvoeding

Als je op deze pagina bent gekomen, vraag je je vast af hoe eigenwaarde precies werkt, hoe je eigenwaarde ontwikkelt en hoe het kan dat je op latere leeftijd weinig eigenwaarde hebt. Bij het krijgen van eigenwaarde spelen veel zaken een belangrijke rol en zo ook je ouders.

Al vanaf kinds af aan ben je bezig met het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde en speelt de manier van opvoeding en je omgeving daarin een grote rol.

In dit blogbericht gaan we dieper in op welke rol ouders spelen bij de mate van zelfvertrouwen en eigenwaarde van een kind.

 

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde betekent simpelweg hoeveel jij jezelf waard vind. In principe zou je voldoende waard moeten zijn voor jezelf om mee te kunnen komen in de maatschappij. Als je namelijk weinig of geen eigenwaarde hebt, merk je dat al snel andere mensen dat ook merken en over je heen lopen.

Als je nu al wat ouder bent en geen of weinig eigenwaarde hebt ontwikkeld, dan hoeft dat niet jouw schuld te zijn. Er zijn namelijk veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij nu een lage eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen hebt.

Mogelijke oorzaken

Als je nu weinig eigenwaarde of zelfvertrouwen hebt, kan dat veel verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat je in korte tijd veel negatieve gebeurtenissen hebt ervaren, waardoor je nu niet meer in jezelf gelooft. Soms kan het ook voorkomen dat er vaak dingen fout gaan in je leven waardoor jij je eigenwaarde verloren bent.

Zo zijn er allerlei oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij niet zo positief over jezelf denkt. Het is dan vooral belangrijk om zo snel mogelijk weer te werken aan je zelfvertrouwen. Met voldoende zelfvertrouwen bereik je namelijk veel meer in het leven.

 

Wat is de rol van ouders bij het ontwikkelen van eigenwaarde?

Een van de belangrijkste oorzaken waarom je nu geen zelfvertrouwen hebt, of een lage eigenwaarde, heeft te maken met de opvoeding die je vroeger hebt gekregen.

Vaak zie je dat kinderen die te beschermend worden opgevoed en daardoor geen uitdagingen aan hoeven te gaan, veel vaker weinig zelfvertrouwen of een lage eigenwaarde hebben dan kinderen die wat vrijer zijn opgevoed.

Zo zie je dat de rol van ouders een hele grote impact heeft op de mate van zelfvertrouwen en eigenwaarde dat je nu hebt.

Father And Son, Walking, Love, Child, Joy, Childhood

Het hoeft niet zo te zijn dat je helemaal geen eigenwaarde en zelfvertrouwen hebt opgebouwd, maar als er dan op latere leeftijd te veel misgaat, bestaat de kans dat het beetje zelfvertrouwen dat je hebt opgebouwd direct weer verdwijnt.

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen, die ervoor zorgen dat je snel meer zelfvertrouwen krijgt. Het belangrijkste is natuurlijk om weer vertrouwen in jezelf te krijgen en weer in jezelf te gaan geloven.

Wat te doen bij lage eigenwaarde?

Nu je weet hoe het kan dat je weinig zelfvertrouwen hebt en een lage eigenwaarde, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag om aan je eigenwaarde te werken. Een van de belangrijkste stappen naar een leven met meer eigenwaarde is accepteren dat het nu even niet zo lekker gaat. Pas als je dat weet te accepteren, kun je er wat aan doen en verder gaan.

Vaak zie je dat als iemand onzeker is en niet in zichzelf gelooft, hij of zij vooral de schuld geeft aan anderen. Daarom is het eerst belangrijk om te accepteren dat juist jij in die situatie zit en dat andere mensen daar verder niet veel mee te maken hebben.

Jij bent de enige die het kan veranderen.

Om ervoor te zorgen dat je snel met meer eigenwaarde door het leven gaat zijn er een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen.

1.      Neem 100% Verantwoordelijkheid voor jezelf

Een van de belangrijkste dingen die je moet leren als je meer eigenwaarde en zelfvertrouwen wilt opbouwen is dat je 100% verantwoordelijkheid moet nemen voor alles in je leven. Als er nu iets niet goed gaat, dan is dat jouw verantwoordelijkheid. Jij moet er dus voor zorgen dat je alles weer op de rit komt.

Eigenwaarde cursus

2.      Blijf niet hangen in het verleden

Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet blijft hangen in het verleden. Het is heel vervelend dat je niet direct bent opgegroeid met veel zelfvertrouwen, maar het is niet de bedoeling dat je daar de schuld en alle problemen op blijft afschuiven. Vanaf nu is het belangrijk om je verleden achter je te laten en je te gaan focussen op de toekomst. Je verleden kun je namelijk niet veranderen, maar je toekomst wel.

3.      Het hoeft niet allemaal tegelijk

Als laatste wil ik ook nog even benadrukken dat het opbouwen van eigenwaarde en zelfvertrouwen tijd kost. Dat betekent dat je er dagelijks mee bezig moet zijn om ervoor te zorgen dat je weer met zelfvertrouwen door het leven gaat.

Daarbij is het belangrijk om te weten dat het niet direct van de een op de andere dag goed hoeft te zijn. Als je dagelijks maar de juiste stappen blijft zetten naar een leven vol zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen cursus

Eigenwaarde vergrotenAls je niet precies weet welke stappen je kunt zetten om snel meer eigenwaarde en zelfvertrouwen op te bouwen, dan is het een goed idee om eens te kijken naar de cursus “Blijvend Meer Zelfvertrouwen”. In deze cursus leer je stap voor stap hoe jij kunt werken aan je zelfvertrouwen en krijg je dagelijks praktische tips die je daarbij helpen.

Al veel mensen hebben deze cursus gevolgd en hebben daarmee positieve resultaten behaald.

Daarom raad ik je aan om ook naar die cursus te kijken. Zo hoef je niet alleen aan je zelfvertrouwen te werken, maar wordt je erbij geholpen. Dat maakt de kans dat het je gaat lukken stukken groter.

Wil je meer weten over de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen? Dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op cursus pagina. Hier lees je precies hoe het werkt.

Leave a Comment