Eigenwaarde en Autisme – Alle informatie!

In de huidige maatschappij krijgen behoorlijk veel kinderen een stempel/sticker. Zo hoor je met enige regelmaat dat een kind autistisch is, dyslectisch is of last van ADHD heeft. Deze kinderen verdienen vanaf dat moment extra aandacht, aangezien het niet altijd makkelijk is om met bijvoorbeeld autisme te leven. Veel autisten voelen zich niet helemaal gelukkig, worstelen met zichzelf, worstelen met hun omgeving en genieten daardoor niet optimaal van het leven.

In dit artikel willen wij onze pijlen graag richten op de eigenwaarde van een autistisch persoon. Wat is het verband tussen eigenwaarde en autisme? Hoe voelt een autist zich en hoe kijkt een autist naar zichzelf? Op dergelijke vragen hebben wij de antwoorden gevonden, waarbij we onze ervaringen graag met jou in dit artikel delen.

Allereerst willen we benadrukken dat het niet altijd makkelijk is voor een persoon die last van autisme heeft. Een dergelijk persoon voelt zich anders en gaat zich daardoor ook min of meer anders gedragen. Dat kan – zowel op de korte als op de lange termijn – vervelende gevolgen met zich mee brengen. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. Aan het einde van dit artikel hebben we ook nog een handige tip voor je geformuleerd. Met behulp van de cursus ‘Blijvend Meer Zelfvertrouwen’ kan namelijk iedereen aan zijn/haar zelfvertrouwen werken; meer informatie daarover vind je ook in dit artikel.

Wat is autisme precies?

Bij een persoon of kind met autisme is met name een andere denkwijze opvallend. Een autist denkt op een hele andere manier dan een ‘gemiddeld’ persoon, waardoor alle prikkels ook op een andere manier verwerkt worden. Het gaat daarbij niet alleen om de dingen die gezien worden, maar ook om de dingen die gehoord worden, de dingen die gevoeld worden, de dingen die geproefd worden en de dingen die geroken worden.

Al deze prikkels komen bij een autist binnen, maar deze worden vervolgens op een andere manier verwerkt. Dit zorgt ervoor dat sommige autisten heel heftig reageren op bepaalde prikkels, terwijl andere prikkels ook weer compleet genegeerd kunnen worden.

Het lastige van autisme is dat er geen ‘prototype’ van bestaat. Het is namelijk een feit dat elke autist anders reageert op bepaalde zaken; zo reageren sommige autisten behoorlijk heftig op negatieve ervaringen, zijn sommige autisten slecht in de sociale omgang met mensen en zijn sommige autisten erg bang voor veranderingen. In hoeverre een autist hier last van heeft, verschilt dus van persoon tot persoon.

Wat nagenoeg alle autisten wel met elkaar delen, is een lage eigenwaarde. Zij hebben weinig zelfvertrouwen, ze kijken op een zeer kritische manier naar zichzelf en zijn onder aan de streep simpelweg niet gelukkig met zichzelf. In hoeverre heeft een autist hier invloed op? In de basis eigenlijk niet, maar ook voor een autist is het mogelijk om te streven naar een positieve eigenwaarde. Door de juiste stappen te ondernemen, is het namelijk voor iedereen mogelijk om aan de eigenwaarde/het zelfvertrouwen te gaan werken. Meer informatie daarover vind je ook in dit artikel!

Wat te doen als je geen zelfvertrouwen hebt

De eigenwaarde van een autist

Een lage/negatieve eigenwaarde is één van de facetten waar een autist mee moet zien te dealen. Nagenoeg iedereen die autist is, heeft moeite om zichzelf te accepteren en te begrijpen. Zij hebben namelijk door dat andere mensen anders zijn. Dit is met name zichtbaar bij kinderen die al op jonge leeftijd de diagnose ‘autisme’ hebben gekregen.

Deze kinderen zien namelijk hoe andere kinderen lekker aan het spelen zijn, stress loos door het leven gaan en vooral kind kunnen zijn. Voor een autist is dat een stuk lastiger, aangezien alle prikkels op een andere manier verwerkt worden. Het is dan ook veelal het pijnlijke en vervelende beeld dat een autist buiten een groep valt; dat komt logischerwijs de eigenwaarde en het zelfvertrouwen zéker niet ten goede.

We kunnen dan ook stellen dat de eigenwaarde van een autist absoluut niet positief te noemen. Elke autist twijfelt over zichzelf, is niet blij met zichzelf en merkt dat hij ander is. Als dit al op jonge leeftijd begint, is het logisch dat een autist ook op latere leeftijd met een negatieve eigenwaarde blijft kampen.

Het is lastig om een autist op dit vlak aan te sturen. Je kunt bijvoorbeeld tegen een autist zeggen dat iedereen anders is, maar dat iedereen op zijn/haar eigen manier perfect is. Het is vervolgens wel afwachten op welke manier de autist deze prikkels verwerkt en op welke manier deze boodschap uiteindelijk aankomt bij een persoon met autisme.

Onder aan de streep is het niet altijd makkelijk om te communiceren met iemand met een negatieve eigenwaarde. Het wordt nog lastiger als de persoon ook nog last van autisme heeft.

Wat kan je doen aan de negatieve eigenwaarde van een autist?

Je kunt er voor kiezen om met bijvoorbeeld jouw autistische kind naar een speciale therapeut te gaan. In Nederland zijn we behoorlijk ver op het gebied van autisme, waardoor we hier ook een passende dienstverlening voor aan kunnen bieden. Dit brengt meerdere voordelen c.q. mogelijkheden met zich mee, aangezien het voor een autist zéker mogelijk is om iets aan de eigenwaarde te gaan doen.

Je moet hierbij wel rekening houden met een lange adem, met de nodige obstakels en met een compleet andere denkwijze. Juist dat laatste maakt het wel lastig om iets aan de eigenwaarde van een persoon met autisme te doen. Je weet immers niet hoe de prikkels opgevangen worden, hoe deze prikkels verwerkt worden en wat er vervolgens gaat gebeuren. Schakel daarom bij voorkeur een professionele en gespecialiseerde therapeut in.

Ook kan het zeer interessant zijn om met een autist met de cursus ‘Blijvend Meer Zelfvertrouwen’ aan de slag te gaan. In deze cursus wordt besproken hoe je aan meer zelfvertrouwen kunt komen, waarbij onder meer verschillende handige tips in positieve wijze opvallen. Je kunt al relatief snel het zelfvertrouwen c.q. de eigenwaarde van een autist daarmee gaan verbeteren; onder aan de streep moet dit echter zelf ook vanuit de persoon met autisme komen. Deze cursus kan hierbij echter zeker helpen!

Leave a Comment