Eigenwaarde cursus

Het leven is een opeenstapeling van gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op jouw gemoedstoestand. Als je in het verleden vervelende dingen meegemaakt hebt, kan dit van grote invloed zijn op jouw eigenwaarde. Onder eigenwaarde verstaan we de waarde die je aan jezelf hecht. Ben je tevreden en blij met jezelf? Dan is je eigenwaarde in orde. Ben je echter niet tevreden met jezelf? Dan is er sprake van een tekort aan eigenwaarde. Als dat het geval is, is het van belang om hier tijdig iets aan te gaan doen. Een tekort aan eigenwaarde kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben; je kunt bijvoorbeeld in een vicieuze cirkel terecht komen.

Maar, op wat voor manieren kan je nou iets aan je eigenwaarde gaan doen? Daar bestaan meerdere manieren voor; veel van deze manieren worden in de cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen besproken. Eigenwaarde en zelfvertrouwen gaan namelijk hand in met elkaar.

Door de hierboven genoemde cursus te volgen, kan je jouw zelfbeeld gaan verbeteren. Je kunt positiever over jezelf gaan denken en zodoende ook blijer met jezelf zijn. Het is namelijk helemaal nergens voor nodig om aan jezelf te twijfelen of weinig waarde aan jezelf te hechten. Als je weinig waarde aan jezelf hecht, kan je bovendien lastig veel waarde aan andere personen hechten. Te weinig eigenwaarde staat dus ook ontwikkelingen op het relationele vlak in de weg.

Kortom; voldoende redenen om iets aan jouw eigenwaarde te gaan doen. Maar, hoe doe je dat? In dit artikel nemen we alvast een voorschot op een eigenwaarde cursus. We vertellen je namelijk in het kort wat eigenwaarde precies is en we geven je enkele handige tips om aan jouw eigenwaarde te gaan werken. Door je vervolgens voor de Blijvend meer Zelfvertrouwen cursus aan te melden, kan je op de juiste manier aan de slag gaan met het verbeteren van je eigenwaarde én dus met het verbeteren van je leven.

Wat is eigenwaarde precies?

Eigenwaarde kunnen we het beste omschrijven als de manier waarop je naar jezelf kijkt. Als je te weinig eigenwaarde hebt, hecht je niet genoeg waarde aan jezelf. Als je voldoende eigenwaarde hebt, weet je waar je voor staat en waar je goed in bent. Het komt echter ook voor dat mensen té veel eigenwaarde hebben. Dat kan zorgen voor arrogantie of zelfs een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Andere termen voor eigenwaarde zijn onder meer ‘zelfrespect’ en ‘zelfwaarde’. Deze termen draaien dus allemaal om hetzelfde: het respect dat je voor jezelf hebt en de waarde die je aan jezelf geeft. Des te beter je eigenwaarde is, des te gelukkiger je bent. Je gaat in dat geval namelijk fluitend door het leven en twijfelt niet aan je eigen kunnen. Aan de andere kant zorgt te weinig eigenwaarde voor obstakels en belemmeringen in het leven. Zoals hierboven al gezegd, kan dit bijvoorbeeld voor problemen op het relationele vlak zorgen. Mede hierom wil ik je graag aanraden om iets aan je eigenwaarde te gaan doen. Hoe je dat doet? Ik heb enkele handige tips voor je verzameld.

Tips om aan je eigenwaarde te werken

Ben je alle negatieve gedachtes over jezelf zat? Wil je graag met een positieve blik naar jezelf gaan kijken? Dat zijn de eerste duidelijke signalen dat je op de goede weg bent. Je moet namelijk eerst accepteren dat je op dit moment te weinig eigenwaarde hebt, waarna je hier vervolgens iets aan kunt doen. De onderstaande tips zijn beknopte tips om iets aan je eigenwaarde te doen. De overige tips vind je in de uitgebreide cursus Blijvend meer Zelfvertrouwen terug. Die tips zijn niet alleen op de korte termijn gericht, maar juist ook op de lange termijn. Het is namelijk óók van groot belang dat je over 5 maanden, over een jaar en over 3 jaar nog steeds voldoende vertrouwen in jezelf hebt.

Tip 1: stop met het uiten van kritiek op jezelf. Het is onwijs makkelijk om kritisch over jezelf te zijn. Je bent vaak de eerste die toegeeft dat je iets niet goed hebt gedaan of dat je er niet goed uit ziet. Dit zijn namelijk duidelijke ‘symptomen’ die wijzen op een te lage eigenwaarde. Door te stoppen met kritiek op jezelf te leveren, kan je de eerste juiste stappen gaan zetten. Probeer in plaats daarvan positieve feedback op jezelf te leveren. Heb je leuke kleding aan? Zeg tegen jezelf dat je er goed uit ziet. Heb je een opdracht op schoof of op werk bijzonder goed uitgevoerd? Zeg tegen jezelf dat je goed bezig bent. Met dergelijke positieve feedback behaal je véél meer dan met de negatieve kritiek op jezelf.

Tip 2: leer van je fouten. Elk mens maakt fouten; variërend van de schilder tot aan de Minister President van ons land. Uiteindelijk gaat het er om dat je de fouten toe kunt geven én dat je hier van gaat leren. Als je onverhoopt een foutje maakt, heeft het geen zin om streng voor jezelf te zijn. Nee, ga in plaats daarvan analyseren hoe het komt dat je de fout hebt gemaakt en probeer dit vervolgens in de toekomst te voorkomen. Als je eenmaal weet waar of hoe je de fout hebt gemaakt, kan je dit immers moeiteloos voorkomen in de toekomst. Op deze manier leer je van je fouten en dat is veel waardevoller dan het afstraffen van je eigen fouten.

Tip 3: ga goede dingen. Door goede dingen voor jezelf en voor andere mensen te doen, verkrijg je een voldaan gevoel. Help je ouders bijvoorbeeld met de boodschappen of het huishouden, help een collega op werk of ondersteun ouderen in het verzorgingscentrum bij jou in de buurt. Door goede dingen voor andere te doen, ga je dergelijke dingen vanzelf terug krijgen. Het gezegde luidt niet voor niets ‘wie goed doet goed ontmoet’.

Eigenwaarde vergroten

Met de bovenstaande tips is het mogelijk om aan je eigenwaarde te gaan werken.

Wil je graag meer leren en wil je óók op de langere termijn een betere eigenwaarde verkrijgen? Dan is het dus aan te raden om met de eigenwaarde cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ aan de slag te gaan!

Klik hier om je eigenwaarde direct weer op te bouwen met de cursus Blijvend Meer Zelfvertrouwen

Leave a Comment