Afhankelijk van anderen? Werk aan je eigenwaarde

Op welke manier kijk jij naar jezelf? De manier waarop je naar jezelf kijkt, wordt in de psychologie aangeduid als eigenwaarde of zelfrespect. De eigenwaarde vormt min of meer het beeld zoals je naar jezelf kijkt. Hierbij dient echter één belangrijke toevoeging gemaakt te worden; je kijkt hier op een onlogische en onredelijke wijze naar. Je kijkt namelijk naar jezelf vanuit maar één standpunt; van uit jezelf.

Helaas is het niet zo dat iedereen gezegend is met een positieve eigenwaarde. Integendeel zelfs; veel mensen denken negatief over zichzelf en hebben dus een negatieve eigenwaarde. Deze negatieve eigenwaarde zorgt voor een belemmering in het dagelijkse leven. Als je niet tevreden over jezelf bent, kan je bijvoorbeeld moeilijk(er) een relatie aangaan. Ook zorgt deze negatieve gedachtegang mogelijk voor andere negatieve gedachten. Hoe kan je deze eigenwaarde van negatief naar positief ombuigen? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. In dit artikel lichten we één van de mogelijkheden uit.

Ons advies is namelijk om de hulp van anderen in te schakelen. In dit geval hebben we het over dierbaren. Denk hierbij aan je vrienden, je ouders en je familieleden. Mogelijk kunnen zelfs collega’s of teamgenoten je hiermee helpen. Het ombuigen van een negatieve eigenwaarde is vaak in je eentje niet mogelijk. Schroom dus niet om de hulp van anderen in te roepen. Hoe dit exact in elkaar steekt, lees je in de rest van het artikel.

Waarom kan je de hulp van anderen gebruiken?

In de inleiding van dit artikel hebben we de definitie van eigenwaarde uiteengezet. Een belangrijk onderdeel van eigenwaarde is dat je op een onlogische en onredelijke manier naar jezelf kijkt. De eigenwaarde is immers volledig gebaseerd vanuit je eigen blik en op basis van je eigen emoties/gedachten. Door de hulp van anderen in te schatten, kan je ook vanuit een andere invalshoek naar de situatie gaan kijken. Mogelijkerwijs kom je er dan al snel achter dat jouw kijk op jezelf inderdaad onredelijk is.

Om de hulp van andere in te schakelen, moet je wel over een drempel heen stappen. Het is namelijk niet voor een ieder even makkelijk om de hulp van anderen in te roepen. Hierbij komt een portie weerstand en eergevoel om de hoek kijken. Desalniettemin is het zeker aan te raden om aan anderen hulp te vragen.

Hoe kunnen anderen jou helpen?

Op zich is dit niet al te moeilijk. Hier zijn namelijk meerdere mogelijkheden voor. Allereerst kunnen je dierbaren een luisterend oor zijn. Zij kunnen naar jouw boodschappen luisteren en je kunt met hen jouw gedachtes delen. Op het moment dat je dingen uit gaat spreken, merk je wellicht al direct dat deze dingen onredelijk zijn. Dit is dus al een eerste prima stap om van de negatieve eigenwaarde af te komen.

Daarnaast kan het ook helpen als anderen jou complimenten gaan geven. Onthoud hierbij wel; wat je geeft, krijg je terug. Durf dus om zelf ook complimenten aan anderen uit te delen. Complimenteer je ouders eens, complimenteer je beste vriendin eens of complimenteer één van je collega’s. Je gaat dit op de langere termijn absoluut terugkrijgen.

zelfvertrouwen opkrikken 3

Tot slot kunnen anderen je ook helpen door leuke dingen met je te gaan doen. Niemand wordt er vrolijk van om alleen maar te werken of om alleen maar naar school te gaan. Ga daarom hobby’s uitvoeren, ga leuke dingen doen en geniet van het mooie leven. als je leuke dingen gaat doen, wordt er ondertussen een positief stofje in je hoofd aangemaakt. Dit stofje kan ook bijdragen aan een positieve eigenwaarde.

Andere mogelijkheden om te werken aan jouw eigenwaarde

Ben je op zoek naar nog meer mogelijkheden om aan jouw eigenwaarde te werken? Ook dan zit je in dit artikel goed. Je hebt hierboven veel informatie kunnen vinden over hoe anderen jou kunnen helpen. Maar, er zijn zelf ook nog voldoende mogelijkheden om jezelf aan een positieve eigenwaarde te helpen.

Een van de mogelijkheden is door dagelijks positieve affirmaties uit te spreken. Affirmaties zijn korte en krachtige zinnen, bijvoorbeeld ‘ik zie er goed uit’. Ga elke ochtend voor de spiegel staan en zeg dit zinnetje hardop tegen jezelf. Herhaal dit elke ochtend door en door. Na verloop van tijd ga je merken dat je er écht goed uit ziet. Je bent in je eigen positieve affirmaties gaan geloven en hebt zodoende jouw eigenwaarde weten om te toveren van negatief tot positief.

Daarnaast is het ook een aanrader om doelen te gaan stellen. Stel fraaie levensdoelen en probeer deze te realiseren. Ons daarbij is om kleine doelen te stellen die in eerste instantie makkelijk haalbaar zijn. Op het moment dat je deze doelen weet te behalen, geeft dat een positief gevoel. Dit positieve gevoel zorgt op den duur weer voor een positieve eigenwaarde. Naarmate je meer doelen weet te behalen, kan je de doelen steeds groter (en nog steeds realistisch) gaan stellen.

Tot slot willen we je nog adviseren om in beweging te komen. Dit klinkt wellicht ietwat vreemd, maar bewegen brengt enkele voordelen met zich mee. Je wordt fitter, je krijgt meer energie en tijdens het sporten wordt dopamine in je hersenen aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel en draagt zodoende bij aan jouw eigenwaarde.

naar welk van bovengenoemde tips gaat jouw voorkeur? Ons advies is om met meerdere tips aan de slag te gaan. Door deze tips te combineren, kan je namelijk écht stappen gaan maken op het gebied van jouw eigenwaarde. Om het artikel waardig af te sluiten, hebben we nog één tip.

Cursus Blijvend Meer Zelfvertrouwen

Als je óók op de langere termijn een positieve eigenwaarde wilt hebben, kunnen wij deze cursus aanraden. De Eigenwaarde vergrotencursus Blijvend Meer Zelfvertrouwen is geschreven door een professional en bevat alle juiste elementen voor een positieve groei.

Je leert hoe je jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde kunt vergroten; daar ga je absoluut de vruchten van plukken. Dat is zéker het geval op de lange termijn; deze cursus helpt je namelijk ook om de eigenwaarde op de lange termijn te behouden.

Leave a Comment