Een burn-out, je leest er veel over. Maar wat is een burn-out nu eigenlijk. Wat kun je er tegen doen. Met welke symptomen krijg je te maken. Hoe zit het met je eigenwaarde of zelfbeeld. Wanneer jij last hebt van een burn-out hebt ben je uitgeput. Zowel emotioneel als fysiek krijg je weinig tot niets meer voor elkaar. Je sluit je af voor de buitenwereld. Voelt je onbegrepen, waardoor je zelfbeeld en eigenwaarde omlaag gaan of zelfs verdwijnen.
Een burn-out kan iedereen overkomen. Hiervoor hoef je geen druk bestaan te hebben of veel stress te ervaren. Het is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Wat je altijd deed lukt je niet meer. Maar wat veroorzaakt dat een burn-out juist jou overkomt. Dat heeft vaak te maken met weinig erkenning krijgen, er niet meer toe doen of onbelangrijk gevonden worden. Bijvoorbeeld op het werk of in je sociale leven.
De meest voorkomende symptomen die bij een burn-out horen
Een burn-out gaat verder dan uitgeput zijn. Je kunt je er ziek door voelen, voortdurend heel erg boos zijn, jezelf niet meer door zien staan, je bang voelen of daadwerkelijke fysieke klachten ontwikkelen. Deze klachten zijn bij iedereen anders. Maar welke klachten je ook zal hebben, elk doen ze een beroep op je eigenwaarde. Je eigenwaarde zal aldoor omlaag gaan en minder worden. Een beangstigend idee. Dat jij niet kan zijn wie je daadwerkelijk bent.
Wanneer je een burn-out hebt ben je voortdurend in de veronderstelling dat je beter je best moet doen. Dat gevoel kun je niet zomaar veranderen, laat staan uitschakelen. Daarvoor heb je hulp van specialisten voor nodig. Enkele voorbeelden van specialisten die je kunnen helpen zijn de praktijkondersteuner van de huisarts, een psycholoog maar ook familie en vrienden zijn belangrijk.
Met de juiste hulp lukt het je zeker weer te luisteren naar je lichaam. De gedachten dat je steeds beter je best moet doen verdwijnen langzaam maar zeker naar de achtergrond.
Waarom tast een burn-out altijd je eigenwaarde aan?
Door een burn-out wil wat je altijd deed niet meer lukken. Ook wat je graag doet of waar je veel plezier aan kon beleven. Je kan je voorstellen dat zoiets een enorme impact op je dagelijkse bezigheden waaronder het werk maar ook je sociale leven heeft. Je zal alles dus weer stap voor stap moeten opbouwen. Om ook maar in de buurt te komen van wie je ooit was. Dat kan een behoorlijke opgave zijn. Jij staat stil maar het leven om je heen gaat door. Daar wil ook jij aan bijdragen, wat niet lukt.
De reden dat een burn-out eigenwaarde altijd aantast. Dat is de afhankelijkheid die het met zich mee brengt. Jij als persoon bent ineens afhankelijk van hulp. Hoewel je gisteren nog prima uit de voeten kon. Je staat met beide benen op de grond. Waardoor je gaat nadenken over het verleden, nu maar ook het heden. Komt dit nog wel goed?
Minder denken, meer doen
Het klinkt redelijk eenvoudig. Gewoon weer dingen doen zonder te denken. Maar met een burn-out zijn zelfs de kleinste bezigheden een opgave waarover je zal nadenken. Daardoor komen er vaak gedachten uit het verleden, nu of heden voorbij. Gedachten die je erg bang kunnen maken. Bang om zelfs bij het uitvoeren van eenvoudige taken te falen. Soms zelfs gedachten die je aan het twijfelen maken. Of gedachten over de gedachten die je hebt.
Het is dus belangrijk dat je goede ondersteuning krijgt bij het herstellen van een burn-out. Je kunt het je misschien niet voorstellen. Daarom vergelijk ik een burn-out met een batterij. Een lege batterij heeft ook tijd nodig om weer op te laden. Zitten de batterijen niet goed in de lader? Dan is de kans groot dat ze niet zullen opladen. De batterijen goed in de houder doen is daarom belangrijk. Vergelijk dit met geen of juist goede ondersteuning of advies. Met geen ondersteuning kom je niet of nauwelijks verder. Krijg je goede ondersteuning? Dan geeft dit je de kans om verder te komen.
Wil jij minder nadenken? Het opschrijven van gedachten is een goede manier. Zo kun je de gedachten makkelijker naast je neerleggen. Het geeft vaak ruimte voor nieuwe ideeën.
Voor herstellen van eigenwaarde heb je tijd nodig
Wanneer het wat beter gaat ben je misschien geneigd om weer van alles te gaan doen. Je denkt voorzichtig weer aan werken of afspraken maken met vrienden of familie. Dat is een veelgemaakte fout. Herstellen van een burn-out gaat langzaam en heeft tijd nodig. Tijd om te bouwen aan je eigenwaarde. Maar ook tijd om jezelf terug te vinden. Dit duurt vaak enkele maanden. Dat jij je beter voelt komt dus niet omdat je beter bent. Maar omdat je batterij aan het opladen is. Je bent dus op de goede weg.
Blijf tijdens de periode dat het wat beter gaat ook werken aan je herstel. Stop met denken aan werken of het sociale leven zoals voor de burn-out. Probeer ook tijdens deze periode kleinere dingen te ondernemen, schuif grotere verlangens naar de langere termijn.
Blijvend meer zelfvertrouwen
Je bent aan het herstellen. Nu is het tijd om ook te werken aan je zelfvertrouwen. Hierover leer je alles in de cursus blijvend meer zelfvertrouwen. Je leert stap voor stap wat jij nodig hebt voor een gezond portie zelfvertrouwen dat niemand je meer afneemt. De tijd om te werken aan je eigen zelfbeeld is begonnen.
De cursus blijvend meer zelfvertrouwen biedt je een uitgelezen kans. De kans om aan je zelfbeeld te bouwen waardoor je snel weer de beste versie van jezelf bent. Met deze cursus werk je aan de hand van praktische tips naar oplossingen om meer zelfvertrouwen te krijgen. De cursus blijvend meer zelfvertrouwen kun je volledig online volgen, wanneer jij dit zelf wilt. Je krijgt toegang tot informatie waar je al die tijd naar op zoek was. Aan de hand van de beste methodes weet jij straks anderen te overtuigen met zelfvertrouwen. Zo werk efficiënt aan het herstellen van je zelfbeeld.
Klik hier voor meer informatie over de cursus Blijvend Meer Zelfvertrouwen