Waarom nemen collega’s vaak je zelfvertrouwen af?

Waarom nemen collega’s vaak je zelfvertrouwen af? – Je kunt over verschillende dingen onzeker zijn. Bijvoorbeeld over je uiterlijk of over je maatschappelijke prestaties. Onzekerheid komt in meerdere vormen voor. Zo ook op je werk.

Je hebt vaak te maken met de nodige druk. Denk hierbij aan deadlines of aan klantcontact. Daarbij heb je ook te maken met collega’s. Niet iedereen heeft met collega’s een gezellig praatje bij het koffiezetapparaat. Het kan je knap onzeker maken om samen te werken met collega’s. Bijvoorbeeld omdat de samenwerking stoef verloopt.

Waarom collega’s je zelfvertrouwen willen ontnemen? Althans, dit lijkt te gebeuren. Dit levert je vast de nodige vraagtekens op. In dit blogbericht ga je hier meer over lezen. Niet alleen het waarom, maar ook wat je hieraan zou kunnen doen. Lees het blogbericht helemaal tot het einde en je beschikt over de nodige informatie hierover.

Waarom nemen collega’s vaak je zelfvertrouwen af?

Waarom nemen collega’s vaak je zelfvertrouwen af? Dit lijkt namelijk te gebeuren. Je voelt je niet op je gemak op je werkplek. Het samenwerken verloopt stroef. En contact met collega’s? Je ziet het niet als een meerwaarde. In plaats van zelfvertrouwen op te bouwen, word het afgenomen door je collega’s. Zeker als je weinig zelfvertrouwen hebt kun je hier last van krijgen.

De vraagstelling wáárom dit gebeurt is niet juist. Je kunt je beter afvragen hoe je hier zélf mee kunt omgaan. Je krijgt vroeg of laat toch met je collega’s te maken. Tijdens een samenwerking of bij maandelijkse vergaderingen. Je kunt deze proberen te ontlopen. Maar in de praktijk werkt dit niet zo. Het kost je alleen maar energie. En thuiswerken is niet altijd een optie helaas.

In plaats van je zelfvertrouwen te laten ontnemen, kun je het tegenovergestelde doen. Hoe voorkom je dat collega’s je zelfvertrouwen ontnemen? Hier zijn een aantal tips voor. Die vindt je in het onderstaande overzicht:

Tip 1: Je hoeft geen vrienden te worden

De relatie met je collega’s mag je best oppervlakkig houden. Je hoeft geen vriendschappen te sluiten. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die vriendschappen sluiten met één of meerdere collega’s. Dit geld niet voor iedereen. Dat hoeft ook helemaal niet.

Houd je daar dus niet aan vast. Klikt het namelijk niet met je collega’s? Dan hoef je je hier niet rot door te voelen of je zelfvertrouwen te laten ontnemen. Houd het gewoon bij de professionele relatie. Dat moet voldoende zijn.

Tip 2: Laat je niet uit de tent lokken

Heb je collega’s die graag de discussie aangaan of veel kritiek op je afvuren? Dat kan heel erg lastig zijn. Kritiek kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen ontnomen word. Bovendien lokken discussies je uit de tent. Het is een goede tip om dit niet te laten gebeuren. Probeer je hier voor af te sluiten en ga er niet in mee.

Reageer juist rustig en onderbouw jouw meningen of argumenten. Wanneer je er op in gaat, kan dit een nóg grotere discussie ontketenen. Hier kun je lastig uitkomen. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Oefening baart kunst. Je mag hierbij ook best aangeven dat de collega in kwestie jouw zelfvertrouwen ontneemt. Het kan voor meer begrip zorgen.

Tip 3: Praat erover met je werkgever

Het klinkt als een hele stap om bij je werkgever aan te kloppen. Dat hoeft het niet te zijn. Een werkgever is er niet alleen voor jouw salaris. Ook om jou als werknemer te helpen en een luisterend oor te bieden. Geef bij hem of haar aan wat je dwars zit. Alleen zo kunnen er oplossingen komen.

Misschien kun je wat meer vanuit huis werken. Of kun je met andere collega’s een samenwerking aangaan. Een oplossing waardoor jouw zelfvertrouwen niet ontnomen word. Maar word opgebouwd.

Waarom nemen collega’s vaak je zelfvertrouwen af?

Tip 4: Vier successen

Heb je een deadline gehaald of een project succesvol afgesloten? Vier jouw eigen successen. Niemand gaat dit voor je doen. Zo laat je de onzekerheid niet winnen. Bouw zelfstandig jouw eigen zelfvertrouwen op. Jezelf op zijn tijd een schouderklopje geven, dat mag best. Dit kan ook zeer helpend zijn.

Waarom collega’s je zelfvertrouwen willen ontnemen? Dat is een goede vraag. Het is ook moeilijk om op te lossen. Jouw collega’s zijn wie ze zijn. Je kunt ze niet veranderen.

Wat je beter kunt doen, is een manier vinden om hiermee om te gaan. De bovenstaande tips kunnen jou hier goed bij helpen. Wellicht zit er iets tussen waar je iets aan kunt hebben!

Hoe geef je je collega’s zelfvertrouwen?

Ontnemen collega’s altijd je zelfvertrouwen? Gelukkig niet. Je kunt ook een goede relatie hebben met collega’s. Fijne samenwerkingen en leuke gesprekken. Dat is erg prettig. Het maakt je werk vaak een stuk leuker. Echter kun je ook het tegenovergestelde meemaken.

Eén of meerdere collega’s kunnen beschikken over weinig zelfvertrouwen. Soms is dit duidelijk te merken. Tijdens gesprekken of op de werkvloer zelf. Wist je dat je je collega of collega’s hierbij kunt helpen? Daarom dat ik de volgende vraag voor je ga beantwoorden; hoe geef je je collega’s zelfvertrouwen?

  • Geef geregeld een compliment. Je zult zien hoe iemand hiervan opfleurt. Bovendien geeft het jou een goed gevoel.
  • Maak regelmatig een praatje of ga naast diegene zitten. Zo zorg je ervoor dat hij of zij zich minder alleen voelt.
  • Schiet te hulp. Dit kan al bij de simpelste dingen. Het maken van een kopietje of door een kopje koffie te halen.
  • Betrek de collega in kwestie bij gesprekken.

Conclusie

Waarom nemen collega’s vaak je zelfvertrouwen af? Dit kan namelijk gebeuren. Je voelt je onzeker of niet gewaardeerd op de werkvloer. Het gebeurt vaker dan we denken. Het is moeilijk om dit te veranderen. Het beste wat je kunt doen, is hiermee leren om te gaan.

Blijvend ZelfvertrouwenSchiet jezelf daarom te hulp en bouw jouw eigen zelfvertrouwen op. Laat dit je collega’s niet van je af nemen. In de bovenstaande tips heb je hier meer over kunnen lezen.

Zijn de tips niet effectief genoeg of kun je wat hulp gebruiken? Die is er. Meld je vandaag nog aan voor de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. De cursus bied hulp en geeft je praktische tips. Zo voel je je snel weer zelfverzekerd. Ook op de werkvloer.

Leave a Comment