Assertiever worden? Lees hier hoe je dat doet

Assertiever worden? Binnen de wereld van psychologie heb je vele termen die een bepaalde (karakter)eigenschap aanduiden. Een van die termen is assertief/assertiviteit. Heb jij enig idee wat assertiviteit exact inhoudt? En heb je enig idee hoe je assertiever kunt worden? In dit artikel kan je van alles lezen over deze specifieke karaktereigenschap.

Assertief duidt altijd op een bepaalde manier van communicatie. Onder assertief gedrag valt onder ander het handelen met respect voor eigen doelen én de doelen van de ander. Je denkt dus niet alleen maar aan jezelf, maar je vergeet jezelf ook zeker niet. Als je assertief bent, geef je dus niet altijd toe aan een ander. Je laat je dus ook niet iets door een ander opdringen.

In de praktijk blijkt echter dat veel mensen moeite hebben om assertief te zijn. Assertiviteit is dan ook een vrij zeldzame eigenschap. Sommige mensen zijn daarentegen weer veel te assertief; ook dat gedrag is niet wenselijk. Nee, het is wenselijk dat je gemiddeld assertief bent, zodat je voor jezelf op komt én aan andere denkt. Maar, hoe kan je nou assertiever worden? In dit artikel hebben wij enkele handige tips voor je uiteengezet. Met deze tips is het mogelijk om assertiever te worden. Vergeet daarbij niet dat dit vaak wel enige tijd nodig heeft. Het is een kwestie van een lange adem, aangezien het geen kleine verandering is. Nee, integendeel zelfs. Je moet daarnaast ook nog meerdere obstakels weten te overwinnen. Na het lezen van onderstaande tips ben je in ieder geval in staat om de eerste goede stappen te zetten.

Wat is assertiviteit exact?

Voordat we overgaan tot het bespreken van de tips, willen we graag nader inzoomen op de definitie van assertiviteit. Assertiviteit is het liefdevol voor jezelf opkomen. Oftewel: je durft jezelf uit te spreken, voor jezelf op te komen en niet over je heen te laten lopen. In de dagelijkse wereld blijkt dat veel mensen hier moeite mee hebben. Onder andere een gevoel van onzekerheid kan een oorzaak van sub-assertief gedrag zijn.

In een ideale wereld heeft iedereen een bepaalde mate van assertiviteit. Door assertief te zijn, kom je voor jezelf op en durf je de confrontatie aan te gaan. Maar, hoe kan je nou assertiever worden? Volg onderstaande tips en zorg voor een grote verandering in je gedragspatroon.

Durf nee te zeggen

Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen. Het is juist ontzettend belangrijk dat je ook in staat bent om ‘nee’ te zeggen. Je hoeft niet altijd ‘ja’ te zeggen en iedereen te pleasen. Nee, integendeel zelfs. Om assertiever te worden, is het van groot belang dat je ook nee durft te zeggen. Bevalt je iets niet? Of komt iets je écht niet uit? Zeg nee. Nee is namelijk ook een antwoord en is een veel beter antwoord dan ‘misschien’ of ‘wellicht’.

Durf de confrontatie aan te gaan

Het is niet altijd noodzakelijk dat je iedereen te vriend houdt. Het is soms vele malen beter om juist die confrontatie aan te gaan. Laat het blijken als je het ergens niet mee eens bent. Bij het assertiever worden merk je dat dit een langdurig proces is. Aan het begin vind je het moeilijk om de confrontatie aan te gaan. Maar, na verloop van tijd gaat het een stuk soepeler en natuurlijker. Uiteindelijk ben je in staat om op de juiste manier de confrontatie aan te gaan. Om assertiever te worden, is het hoe dan ook belangrijk dat je de confrontatie aan durft te gaan.

Volg het voorbeeld van anderen

‘Goed voorbeeld doet volgen’. Dat gezegde gaat ook op bij het proces waarin je assertiever gaat worden. We bedoelen hiermee dat het verstandig is om het voorbeeld van anderen te volgen. Kom je in je leven iemand tegen die assertief is? Probeer zijn/haar gedrag te analyseren en dat gedrag, op jouw manier, over te nemen. Je ziet dan ook direct wat de voordelen van assertief worden zijn.

Verstop jezelf niet

Het is makkelijk om een leven zonder weerstand te hebben. Maar, maakt jou dat gelukkig? Of heb je liever wat weerstand, waardoor je meer weet te bereiken en gelukkiger gaat worden? Om assertiever te worden, is het van belang dat je jezelf niet verstopt. Durf je uit te spreken, durf de confrontatie aan te gaan en let op je houding en je stemgebruik. Middels je houding en stemgebruik kan je namelijk een bepaalde boodschap aan andere mensen overbrengen. Ook dat is onderdeel van het assertiever worden.

Ken je grenzen

Als je té assertief gaat worden, gaat dat behoorlijk irritant worden. Het is dan ook zaak om je grenzen te kennen, zodat je niet té assertief gaat worden. Als je té assertief wordt, ga je namelijk mensen opdringen of zelfs eisen dat je gelijk moet krijgen. Dergelijk gedrag wordt door weinig mensen geapprecieerd.

We willen je dan ook graag als tip meegeven dat het belangrijk is om de grenzen te kennen. Ook dit heeft tijd nodig. Bij het assertiever worden moet je namelijk met een lange periode rekening houden. Het is niet mogelijk dat je binnen één week tijd opeens van sub-assertief naar assertief bent veranderd. Nee, dit is een langdurig proces waarbij bovenstaande tips je kunnen helpen.

Waarom is het belangrijk om assertief te zijn?

 

Zelfvertrouwen is geloven in jezelf

Je vraagt je wellicht af waarom wij dit artikel geschreven hebben. Wel, dat heeft te maken met het belang van assertiviteit. Voor een gelukkig leven is het namelijk belangrijk dat je assertief bent. Assertiviteit is tenslotte het voor jezelf opkomen op een liefdevolle manier. Je bent de heerser van je eigen leven en je hebt het geluk grotendeels in eigen hand. Probeer dat geluk dan ook optimaal te benutten door voor jezelf op te komen en ervoor te zorgen dat mensen jou op een respectvolle manier behandelen. Hierbij komt het gezegde ‘wie goed doet goed ontmoet’. Oftewel: als jij mensen met respect behandeld, ga je dat vanzelf terugkrijgen. Deze wisselwerking is ook onderdeel van het proces waarin je assertiever probeert te worden. Volg bovenstaande tips en geniet van je vernieuwde assertiviteit!

Wist je dat je met meer zelfvertrouwen assertiever kunt worden? Met de cursus blijvend meer zelfvertrouwen werk je naar een leven vol zelfvertrouwen toe en wordt het makkelijker om ook assertiever te worden.. Klik hier om de cursus Blijvend meer zelfvertrouwen te bekijken >

Leave a Comment