8 tips voor meer zelfvertrouwen

Op zoek naar zelfvertrouwen tips? Hier lees je 8 tips voor meer zelfvertrouwen. In het leven spelen enkele zaken een grote rol. Denk hierbij aan geluk, je gezondheid en aan je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is namelijk een bepalende factor bij vele aspecten in het leven. Als je met veel zelfvertrouwen door het leven gaat, is je leven niet alleen leuker, maar ook nog eens gemakkelijker. Aan de andere kant van de medaille zorgt te weinig zelfvertrouwen voor zéér vervelende situaties. Te weinig zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je sociale contacten onder druk komen te staan én dat je op carrière vlak weinig stappen kunt maken.

Het is dan ook ontzettend belangrijk om voldoende zelfvertrouwen te hebben. Helaas weten we uit ervaring dat dit veel makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is niet altijd even makkelijk om zelfvertrouwen te verkrijgen. Sterker nog: als je weinig zelfvertrouwen hebt, voelt alles als heel moeilijk aan. Het verbeteren van je zelfbeeld is dan ook een lastige en uitdagende klus. Maar, het is zeker mogelijk! In dit artikel kan je enkele handige tips vinden waarmee je aan jouw zelfvertrouwen kunt werken.

Tip 1: werk aan je houding

Wist je dat jouw lichaamshouding erg bepalend is voor je voorkomen? Als je met een gebogen rug loopt en omlaag kijkt, maakt dat weinig indruk bij mensen. Mensen gaan je wellicht zielig vinden. Onze tip is dan ook om met een rechte rug te lopen en mensen aan te durven kijken. Op die manier straal je zelfverzekerdheid uit. Als je dit langere tijd achter elkaar doet, heeft dit vanzelf een positief effect op jouw mate van zelfvertrouwen.

Tip 2: verzorg jezelf goed

Het is wellicht een open deur, maar wanneer voel jij je zekerder: als je in je joggingspak loopt of als je een nette broek aan hebt met bijvoorbeeld een blouse? Het is aannemelijk dat je je zekerder voelt als je in relatief nette kleren loopt, zeker op bijvoorbeeld je werk. Door jezelf goed te verzorgen, kan je een positieve invloed op je zelfbeeld hebben. Je bent meer ‘onder de indruk’ van jezelf en gaat je daardoor zekerder voelen.

Tip 3: durf jezelf te laten horen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, sta je niet graag in de spotlights. Je gaat het liefst onzichtbaar door het leven, waardoor je andere ook niet tot last kunt zijn. Op die manier kan je echter geen omgaan met onzekerheid en gevoelveranderingen door voeren in je leven. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je jezelf op de voorgrond tonen. Daarmee kan je respect bij andere afdwingen, maar je maakt jezelf daar ook een stuk zekerder door. Het is daarbij uiteraard wel goed om te beseffen dat je in relatief lastige situaties terecht komt. Situaties waarin je liever niet terecht komt. Maar, door dergelijke situaties te overleven, kan je juist iets aan je zelfvertrouwen doen!

Tip 4: geef jezelf complimenten

Heb je een nieuwe broek gekocht? Vind je dat die broek goed staat? Benoem dat ook tegen jezelf. Heb je goed werk afgeleverd en is je klant daardoor tevreden? Benoem dat ook tegen jezelf. Door jezelf complimenten te geven, ga je meer waardering voor je werk en voor jezelf krijgen. Op die manier gaat je zelfbeeld veranderen. Je gaat beter in je vel zitten en je krijgt simpelweg meer zelfvertrouwen. Dat is uiteindelijk de gewenste situatie.

Tip 5: geef andere complimenten

Wist je dat het erg prettig is om andere mensen complimenten te geven? Daarmee kan je niet alleen het zelfvertrouwen van de ander mee verbeteren, maar ook het zelfvertrouwen van jezelf. Als jij aan andere mensen complimenten geeft, is de kans aanwezig dat je die complimenten vanzelf terug krijgt. Op die manier kan je een wisselwerking creëren. Jullie geven elkaar complimenten, waardoor jullie beide iets aan jullie zelfvertrouwen kunnen doen. Het is daarbij uiteraard wel noodzakelijk dat iemand de eerste stap zet. Durf het aan en geef iemand anders een gemeend compliment. Dat werkt op de lange termijn ook bevorderlijk voor jouw eigen zelfbeeld.

Tip 6: schrijf dingen op

Sommige mensen vinden het lastig om met hun emoties en gedachten te dealen. Het gevolg? Ze blijven hier maar over piekeren, waardoor ze na verloop van tijd over alles gaan piekeren. Dat heeft op den duur weer een negatieve invloed op de mate van zelfvertrouwen. Om dit alles te voorkomen, is het aan te raden om dingen op te schrijven. Heb je vandaag iets bijzonders meegemaakt? Schrijf het op. Het maakt daarbij niet uit of de ervaring positief of negatief is. Nee, schrijf je ervaringen, emoties en gedachten elke avond op. Dat helpt je bij het verwerken van al je ervaringen, waardoor je niet in dingen ‘blijft hangen’. Op die manier kan dat ook geen negatieve invloed op je zelfvertrouwen hebben. Sterker nog: als je leuke dingen op gaat schrijven, heeft dat zelfs een positieve invloed op je zelfvertrouwen.

Tip 7: ben open tegen je dierbaren

Heb je een goede band met bijvoorbeeld je zus? Of heb je een hartsvriendin waar je alles mee deelt? Durf tegen je dierbaren ook eerlijk te zijn over je gebrek aan zelfvertrouwen. Door hier openlijk over te praten, kan je het een plekje gaan geven. Door dat te doen, kunnen je dierbaren een luisterend oor voor je zijn. Maar, dat is niet het enige. Je dierbaren kunnen je ook helpen gedurende het traject om je zelfvertrouwen te verbeteren. Uit ervaring blijkt dat het bijzonder goed werkt om open te zijn tegen je dierbaren.

Tip 8: accepteer de huidige situatie

Je kunt geen veranderingen doorvoeren als je de huidige situatie niet geaccepteerd hebt. De laatste tip heeft hier dan ook betrekking op. Durf onder ogen te komen dat je te weinig zelfvertrouwen hebt en accepteer dat. Als je dat geaccepteerd hebt, zit er namelijk nog maar één ding op: je moet er iets aan gaan veranderen. Door die motivatie ben je vol goede moed om aan de slag te gaan met bovenstaande 7 tips.

Met bovenstaande 8 tips ben je in staat om je zelfvertrouwen te verbeteren. Dat is de gewenste situatie, niet waar? Onthoud wel dat je voldoende doorzettingsvermogen moet hebben. Je dierbaren kunnen je hierbij ook prima helpen!

Cursus zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is geloven in jezelf

 

Weet je na het lezen van deze tips nog steeds niet precies hoe je meer zelfvertrouwen krijgt? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de e-cursus blijvend zelfvertrouwen. Hier leer je stap voor stap hoe jij meer zelfvertrouwen krijgt.

Al meer dan 1000 mensen zijn je voorgegaan en waren allemaal erg positief over de cursus. Je kunt de cursus in je eigen tijd volgen omdat het geheel online is.

Benieuwd wat de cursus voor je kan betekenen? Ontdek meer over de cursus >>

Leave a Comment