8 tips om je zelfvertrouwen te herstellen

Het hebben van zelfvertrouwen is heel belangrijk. Ook wordt het steeds belangrijker in een maatschappij waar prestatiedruk steeds hoger wordt. Je moet steeds meer presteren zonder dat je daarvoor direct beloond wordt. Daarvoor moet je soms stevig in je schoenen staan. Helemaal als de negatieve ervaringen wel met je worden besproken maar de positieve dingen niet. Als je geen zelfvertrouwen hebt, of je zelfvertrouwen bent verloren. Is het belangrijk om je zelfvertrouwen zo snel mogelijk weer te herstellen. Met de onderstaande tips ben je direct op de goede weg.

8 tips om je zelfvertrouwen te herstellen

Tijdens je jonge levensjaren is het de bedoeling dat je zelfvertrouwen krijgt. Dit bouw je met de jaren op door ervaringen op te doen en uitdagingen te overwinnen. In het beste geval heb je veel zelfvertrouwen als je richting het volwassen leven gaat, maar dat is lang niet altijd het geval.

Er kunnen namelijk heel veel factoren meespelen die ervoor zorgen dat jij niet voldoende zelfvertrouwen hebt. Ook kunnen een aantal negatieve ervaringen ervoor zorgen dat al het zelfvertrouwen dat je had opgebouwd weer is verdwenen.

 

Het maakt niet uit waarom jij geen zelfvertrouwen hebt of hoe je het bent verloren. Het is vooral belangrijk om het verleden achter je te laten en vanaf nu te focussen op het heden en de toekomst. Het verleden kun je namelijk niet veranderen, maar je toekomst wel.

1. Denk eerst aan jezelf

Het klinkt misschien wat egoïstisch om eerst aan jezelf te denken, maar toch is het ontzettend belangrijk. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is de kans groot dat je jezelf steeds achterop zet voor anderen. Door eerst aan jezelf te denken leer je hoe jij jezelf op de eerste plaats zet. Dat geeft je direct meer zelfvertrouwen. Dat betekent ook dat je eerst moet doen wat het beste is voor jou, voordat je dingen doet die beter zijn voor anderen. Je moet eerst jezelf helpen en dan pas iemand anders.

2. Stel doelen

Zelfvertrouwen bevorderen

Bijna niemand doet het, maar toch is het een zeer effectieve manier om meer uit je leven te halen. Door iedere dag doelen voor jezelf te stellen om te behalen, zorg je ervoor dat je iedere dag een overwinning hebt om naar toe te werken.

Als je als je doelen behaalt voor de dag, geeft dat een ontzettende zelfvertrouwen boost. Sinds ik ben begonnen met het stellen van dagelijkse doelen bereik ik zo veel meer in het leven. Het is ongelofelijk wat het opschrijven van een paar dingen voor de dag met je leven kan doen.

3. Verzorg je zelf goed

Als je er netjes en verzorgd uitziet geeft dat direct meer zelfvertrouwen. Als je al heel weinig zelfvertrouwen hebt, is de kans groot dat je ook niet meer zo veel moeite doet om voor jezelf te zorgen. Je denkt toch dat niemand je belangrijk vindt dus waarom zou je er nog mooi uit zien.

Het is belangrijk om te weten dat het voor jezelf zorgen niet voor andere mensen is maar voor jezelf. Als jij er goed uit ziet geeft jou dat een goed gevoel en krijg je daardoor snel meer zelfvertrouwen. Ook andere mensen zullen je complimenten geven als je er goed uit ziet.

4. Ga sporten

Je vraagt je vast af wat sporten te maken heeft met zelfvertrouwen. Toch geeft het je veel zelfvertrouwen als je een fit lichaam hebt. Alleen al het gevoel dat je fit bent geeft je veel zelfvertrouwen. Daarnaast zullen andere mensen ook zien dat jij een gezonde leefstijl hebt en veel sport. Hier zal je complimenten voor ontvangen dat je direct meer zelfvertrouwen geeft.

Een gezond en fit lichaam alleen geeft je al veel zelfvertrouwen. Dat komt vooral omdat de het de meeste mensen niet lukt om een gezond en fit lichaam te krijgen. Als jou dat wel lukt zullen veel mensen tegen je op kijken.

Zelfvertrouwen bij een kind vergroten205. Eet gezonde voeding

Met alleen regelmatig sporten ben je er natuurlijk nog niet. Je krijgt pas echt een goed gevoel als je er ook nog eens gezond bij eet. Gezonde voeding geeft namelijk energie voor de dag en zorgt ervoor dat jij iedere uitdaging kan overwinnen. Als je alleen maar slechte dingen eet zal je merken dat je de hele dag in een soort van dip zit waardoor je minder goed kan presteren.

Hoe beter je voor jezelf zorgt hoe meer je kunt bereiken in het leven. Daarom is gezonde voeding net zo belangrijk als regelmatig gaan sporten.

6. Maak een uitdagingen lijstje

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is de kans groot dat heel veel dingen moeilijk zijn om te doen. Je durft veel uitdagingen niet aan en gaat ze het liefst zo veel mogelijk uit de weg. Toch is het belangrijk om wel je uitdagingen aan te gaan als je je zelfvertrouwen wilt herstellen. Daarom is het een goed idee om een lijstje te maken van alle uitdagingen die je tegen komt. Bedenk vervolgens waarom je ze niet aan durft te gaan en zoek daarna naar een oplossing.

7. Praat over je onzekerheid

Het is een van de moeilijkste dingen om te doen, maar het is ontzettend effectief. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is het een goed idee om daarover te praten met iemand die je kunt vertrouwen. Niet alleen kun je dan je ei kwijt, ook kan de persoon waarmee je praat je helpen en inzicht geven in wat je nu moet doen.  Er over praten is met iemand die je kunt vertrouwen is altijd een goed idee. Je staat er dan niet meer alleen voor.

8. Volg een zelfvertrouwen cursus

Zelfvertrouwen is geloven in jezelfEen van de snelste manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen is door een zelfvertrouwen cursus te volgen. In de cursus leer je stap voor stap hoe je je zelfvertrouwen terug krijgt en wat je er precies voor moet doen.

Zelf werken aan je zelf vertrouwen is nooit makkelijk omdat je jezelf eigenlijk altijd blijft tegenwerken. Met een zelfvertrouwen cursus heb je een stok achter de deur en de begeleiding die je nodig hebt. Wil je meer weten over een zelfvertrouwen cursus? Neem dan eens een kijkje op de pagina van de zelfvertrouwen cursus: Blijvend meer zelfvertrouwen. Dit is een van de beste cursussen die er zijn.

Leave a Comment