3 Praktische en waardevolle Oefeningen om zelfvertrouwen te krijgen

Het verwachtingspatroon in de huidige maatschappij ligt onwijs hoog. Eigenlijk van iedereen wordt verwacht dat hij/zij ambitieus is, dat hij/zij ergens uitzonderlijk talent voor heeft en dat hij/zij een meerwaarde aan de maatschappij kan leveren. Deze immense druk kan ervoor zorgen dat veel mensen onzeker worden, niet lekker in hul vel zitten en daardoor ook een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren.

Sterker nog; meerdere onderzoeken wijzen uit dat veel mensen tegenwoordig een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Dat is niet al te gek, aangezien de maatschappij zo veeleisend is. Je doet al snel dingen fout en door onder meer de social media kan dat ook direct gigantisch uitvergroot worden. Bovendien zie je op de social media kanalen hoe onwijs leuk leven iedereen heeft. Schijn bedriegt echter; de verschillende social media platformen vormen eigenlijk een schijnwereld. Een schijnwereld waarin alles leuk lijkt, waarin alles mooi voorgeschoteld wordt en waarin iedereen succesvol lijkt te zijn. Zoals je wellicht zelf ook al ondervonden hebt, is dat echter niet hoe de wereld in elkaar zit. Iedereen krijgt met tegenslagen te maken, maar juist van die tegenslagen zie je niks terug op de social media kanalen.

Moraal van het verhaal; veel mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen en de social media kanalen zijn daar één van de redenen van. Graag helpen we jou met het verbeteren van jouw zelfvertrouwen. Zoals je in de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ ook leert, zijn daar meerdere mogelijkheden voor. Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om aan de slag te gaan met verschillende oefeningen. Enkele van deze oefeningen bespreken wij uitgebreid in dit artikel.

Positieve affirmaties

Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, is het van belang om op een positieve manier met jezelf te gaan communiceren. De kans is immers groot dat je een negatief zelfbeeld hebt en daardoor ook op een negatieve manier tegen jezelf aan kijkt. Ons advies is om elke dag met de positieve affirmaties te gaan staan. Dit zijn korte en positieve zinnen die je hardop tegen jezelf op kunt zeggen.

Ga ’s ochtends voor de spiegel staan, gooi je schouders naar achter en zeg luid tegen jezelf: je ziet er goed uit. Als je dit dagelijks tegen jezelf weet te zeggen, gaan jouw hersenen doorhebben dat je er inderdaad goed uit gaat zien. Dat hebben niet alleen jouw hersenen door, maar ook jouw algehele gemoedstoestand. Je gaat daardoor minder over jezelf twijfelen en gaat juist een stuk positiever naar jezelf kijken.

De zin ‘je ziet er goed uit’ is één van de zinnen die je kunt gebruiken. Je kunt echter ook aan het einde van de dag tegen jezelf zeggen: je hebt goed werk afgeleverd vandaag. De ‘vereiste’ bij een positieve affirmatie is dat deze kort én krachtig is. Je moet daarbij de zin ook hardop tegen jezelf uitspreken, terwijl je naar jezelf kijkt via een spiegel. Op die manier komt de boodschap goed bij je aan en kan je op een relatief snelle manier aan jouw zelfvertrouwen gaan werken. In de cursus ‘Blijvend meer zelfvertrouwen’ is dit overigens ook één van de tips die meegegeven wordt.

Meer vertrouwen in jezelf krijgenSchrijf dingen op

Gedurende een dag maak je allerlei dingen mee. Dingen die op een negatieve manier jouw mate van zelfvertrouwen kunnen beïnvloeden, maar ook dingen die jouw mate van zelfvertrouwen juist op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Door aan het einde van de dag alle ervaringen, emoties en gedachten op te schrijven, kan je alles veel beter een plekje geven. Daarmee voorkom je dat bijvoorbeeld de negatieve zaken de overhand gaan nemen; dat is namelijk nérgens voor nodig.

Leg hierbij de focus op dingen die wel goed zijn gegaan die dag. Schrijf bijvoorbeeld op dat je een compliment van iemand gekregen hebt, dat je een positieve mail van die ene lastige klant kreeg of dat je een lief berichtje van een dierbare vriend(in) hebt gekregen. Door dergelijke positieve zaken op te schrijven, ervaar je direct zelf dat je ’t niet zo slecht hebt. Je komt er achter dat je op een dag véél meer dingen goed doet dan dat je in eerste instantie zelf door had. Schrijf dus dingen op, herhaal dit elke avond en turn daarmee je negatieve gedachten om naar positieve gedachten.

Geef dagelijks één complimentje

Een andere oefening is tamelijk simpel te noemen, maar kan juist het grootste verschil gaan maken. Bij deze oefeningen draait het er om dat je dagelijks iemand een compliment gaat geven. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn, kan een vriend zijn of kan een collega zijn. Door dagelijks een compliment aan iemand anders te geven, kom je zelf in een positieve flow terecht. Bovendien is de kans onwijs groot dat je van andere mensen óók complimenten gaat ontvangen.

Al met al wordt de gehele wereld een stuk aangenamer als iedereen complimenten aan elkaar geeft. Uiteraard moeten de complimenten daarbij wel ergens op slaan én moeten de complimenten gemeend zijn. Dat is de enige manier waarop deze oefening een daadwerkelijke meerwaarde heeft.

Deze oefening valt overigens perfect te combineren met de hierboven genoemde oefening; het opschrijven van positieve dingen. Mocht je een leuk compliment ontvangen hebben, kan je dit direct noteren. Daarmee kom je vanzelf in een positieve flow terecht, waardoor je al snel op de gewenste manier aan jouw zelfvertrouwen kunt gaan werken.

Uiteraard is het ook mogelijk om deze oefening te combineren met de positieve affirmaties. Heb je van bijvoorbeeld een collega een compliment gekregen dat je er zo leuk uit ziet vandaag? Dan kan je dat ’s avonds voor jezelf nogmaals voor de spiegel herhalen; daarmee ‘verdubbel’ je het compliment eigenlijk. Absoluut een aanrader om te doen!

Slotwoord

Eigenwaarde vergrotenErvaar je een gebrek aan zelfvertrouwen? Zit dan niet ik zak en as. Je bent niet de enige die een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, maar je bent wél de enige die jouw gebrek aan zelfvertrouwen kunt gaan verbeteren.

Kom dus snel in actie, volg de bovenstaande oefeningen op en werk daarmee op de juiste én efficiënte manier aan jouw gebrek aan zelfvertrouwen. ‘Een goede wereld begint bij jezelf’; dat gezegde gaat ook zeker op voor jouw mate aan zelfvertrouwen!

Wil je snel meer zelfvertrouwen krijgen? Dan raad ik je ook aan eens te kijken naar de e-cursus blijvend meer zelfvertrouwen. 

Leave a Comment